Testen, meten en veldrevalidatie

Praktische informatie
- 17 mei 2025
- 09.15-16.30
- Universiteit Twente
- Ralph Speerstra & Wouter Welling
- €375,-
- Accreditatiebureu fysiotherapie, 8 punten, register Af en Spo, ID Nummer 589633
- Max. 20 deelnemers | Er is nog plek!
- Een revalidatieprogramma na een knieletsel bestaat uit het verbeteren van spierkracht, stabiliteit en bewegingskwaliteit. Maar als jouw sporter na een (flinke) knieblessure weer terug wil keren naar zijn of haar sport zijn fysieke capaciteiten, behendigheid en uithoudingsvermogen ontzettend belangrijk. Fysieke capaciteiten zijn juist vaak verminderd door de blessure en een periode van verminderde belasting. Voor een succesvolle terugkeer is het van groot belang om ook te revalideren op het veld én om het hele revalidatietraject te monitoren op vooruitgang door objectieve testen uit te voeren.
- In deze cursus leer je hoe test- en meetresultaten inzicht geven in de status van je patiënt. Bij een revalidatietraject kun je dan onderbouwde keuzes maken om te bepalen of je patiënt klaar is voor de volgende stap in de revalidatie. Daarmee kun je dan een behandelprogramma op maat – en dus ook veldrevalidatie – op maat opstellen, om de kans op blessures te verkleinen. Het praktische deel van deze cursus vindt voor een belangrijk deel op het veld plaats. Op een veld vindt er veel meer plaats dan belasting van de spieren. Je hebt daar ook te maken met onverwachte situaties waarin de sporter snel moet reageren en door deze verhoogde druk went het lichaam aan de sport-specifieke belasting. Hierbij wordt gekeken hoe het lichaam reageert op vermoeidheid, druk en chaos en ook hoe de sporter hierop mentaal reageert.
- Je leert in deze cursus hoe een goede opbouw van veldrevalidatie eruit ziet om je patiënt op een veilige en verantwoorde manier te laten wennen aan voor hem of haar sportspecifieke vaardigheden én hoe je zodoende de belastbaarheid van de knie vergroot.
-
- Na de cursus weet je:
- -Wanneer en waarom je welke testen gebruikt
- -Hoe je data moet interpreteren
- -Hoe je revalidatieprogramma’s aanpast aan data
- -Uit welke fases een revalidatietraject bestaat
- -Uit opbouwfases veldrevalidatie bestaat
- -Wetenschappelijke basistesten uitvoeren die passen bij RTS na een knieletsel
- -De resultaten van testen en metingen vertalen naar een gepersonaliseerd behandelplan
- -Beslissingen die je neemt ten aanzien van revalidatie- of preventietraject onderbouwen op basis van test- en meetresultaten
- -De nieuwste wetenschappelijke inzichten in blessurepreventie en return to play toepassen in je dagelijkse werkzaamheden
- -De principes van motorisch leren toepassen bij (veld)revalidatie
- -Oefeningen samenstellen die passen bij neuromusculair trainen met als doel RTS na knieletsel.
- -Een programma voor veldrevalidatie ontwerpen aan de hand van modellen
Ralph Speerstra
Sportfysiotherapeut Ralph Speerstra, MSc, werkt sinds 2018 bij Pro-F. In de jaren ervoor was hij hoofd fysiotherapie bij FC Twente. Hij heeft daar veel ervring opgedaan in het revalideren van sportblessures in een ‘high-pressure’ omgeving en zich gericht op het toepassen van neurocognitieve trainingen. Binnen de (veld)revalidatie past hij gedoseerd chaos toe zodat de kans op een succesvolle terugkeer naar de sport zo goed mogelijk verloopt.
Wouter Welling
Bewegingswetenschapper Wouter Welling (PhD) is gespecialiseerd in het testen en meten van sporters, zowel binnen een revalidatiesetting als preventief. Sinds 2022 mag Wouter de titel Dr. voor zijn naam zetten. Hij heeft zijn promotieonderzoek gericht op “return to sports”-beslissingen bij patiënten na een voorste kruisband reconstructie. Hij werkt bij Pro-F, waar hij de nieuwste wetenschappelijke inzichten implementeert in de praktijk om zo de kwaliteit van zorg te verhogen. Dit combineert hij met onderzoeks- en onderwijswerkzaamheden in de regio Twente.
€ 375.-
Inclusief koffe/thee, lunch